Yeni konsol nesli elimizdeki bilgilerle yavaş yavaş resmedilmeye başlandı ve hem Sony hem de Microsoft perdeyi kaldırmaya başladı. Microsoft, E3 2019'daki sunumu sırasında Xbox Scarlett'ın özelliklerini, oyun yapımcılarını nasıl güçlendireceklerini tartışan geliştiricilerin ve yöneticilerin görüşleriyle tanıttı. Sony bu yıl E3'e katılmadı ancak PS5 resmi olarak tanıtılmasa da, hakkında bazı bilgiler ortaya çıktı.
PlayStation 5 hakkında aklımızda birçok soru işareti var ve bildiğimiz kadarıyla hepsini cevaplamaya çalışacağız.
PS5 ne zaman çıkacak?
Sony bırakın çıkış tarihini PS5 için bir aralık bile açıklamadı. Ama ne zaman gelebileceği hakkında bazı fikirlerimiz var. Nisan ayının sonlarına doğru Sony yöneticileri şirketin PS5'i bir sonraki mali yıla kadar piyasaya süremeyeceklerini açıkladı. Yani en az 2020 yazına kadar yeni konsolu göremeyeceğiz.
Sony'nin o zamandan beri sistem hakkında açıklama yapmadığını ve geliştirilmekte olan herhangi bir oyunun hala ortaya çıkmadığını düşünürsek, PlayStation 5 önümüzdeki yılın sonbahar aylarında Xbox Scarlett ile birlikte gelmesi olası. Geçmişe baktığımızda PS4 ve Xbox One 1 hafta arayla çıkmışlardı.
PS5'in donanım özellikleri neler?
Sony yeni konsolu için henüz donanım özelliklerini resmi olarak açıklamadı. Ancak PS5'in tıpkı Scarlett gibi AMD teknolojisiyle destekleneceğini biliyoruz.
AMD'nin 8 çekirdekli işlemcisi 3. nesil Ryzen işlemcilerine ve yeni 7 nm Zen 2 mimarisine dayanacak. GPU ise şirketin yaklaşmakta olan Navi serisi grafik kartları için özel bir tasarım olacak.
PS5'in grafik işlem birimi, 2018'de AMD'nin rakibi Nvidia'nın tüketici seviyesindeki ekran kartlarında ilk kez kullanılan bir görüntü oluşturma tekniği olan gerçek zamanlı ray tracing'i (ışın izleme) destekleyecek. Ancak Sony yeni GPU'nun bu özelliği sunup sunmayacağını doğrulamadı.
PS5 geriye dönük uyumluluk sunacak mı?
Sonunda bu soruya cevabımız: Evet! PlayStation 5'in mimarisi kısmen PS4'ün mimarisine dayanıyor. Bu yüzden PS3'ten PS4'e yapılan geçişten farklı olarak, yeni nesil konsola geçiş yaptığınızda PS4 oyunlarınızı oynayabileceksiniz. Bununla birlikte, Sony geriye dönük uyumluluğun nasıl çalışacağı ya da PS5'in oyun kütüphanesinin ne kadarının destekleyeceği konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi.
PS5 bulut oyunlarını destekleyecek mi?
Henüz tam olarak onaylanmadı ancak ihtimal yüksek. Sadece PS5 için yakın gelecekte bu sorunun cevabı biraz belirsiz. Sony'nin sistem mimarı Mark Cerny, daha önce verdiği röportajda şirketin bulut oyun planlarıyla ilgili hiçbir şey açıklamadı. Cerny sadece: "Biz bulut oyunu öncüleriyiz ve vizyonumuz lansman yolunda netleşecek." yorumunu yaptı. Ayrıca Sony'nin Finansal İşler Müdürü Hiroki Totoki, bulut oyunun ileriye dönük potansiyel riskler ve belirsizlikler oluşturduğunu belirterek yakın gelecekte bu ihtimalin zor olduğunu açıklamıştı.
Diğer yandan Sony, Microsoft ile bulut oyunlarına ilgisini gösteren çözüm ortaklığı anlaşması imzalamıştı. Evet. İki ezeli rakibin aynı hedefe kilitlendi. Xbox'ın yapımcısı Microsoft bu sonbaharda Project xCloud beta sürümünü başlatacak. Şirketler, oyun ve içerik akışı hizmetlerini desteklemek için Microsoft Azure ile gelecekteki bulut çözümlerinin ortak gelişim yollarını keşfedecekler. Azure, Microsoft'un bulut bilişim platformu ve en başarılı iş kollarından biri. Sony şu anda PlayStation Now üzerinden PlayStation 2, PS3 ve PS4 oyunlarını içeren devasa bir akış kütüphanesi sunuyordu. Ancak şirket artık bulut oyunlarına daha fazla yatırım yapıyor.
PS5'in fiyatı ne kadar olacak?
Gelelim tüketiciler için en öenmli noktaya. Her şey iyi güzel ancak konsol kullanıcıları büyük ölçüde PS5'in fiyatıyla ilgilenecektir. Donanım üreticileri genellikle sona yaklaşana kadar fiyatlandırma detaylarını paylaşmaktan kaçınırlar. Bu nedenle PlayStation 5'in önündeki uzun yola bakılırsa Sony bir süre daha bu sırrı saklayacaktır. Yani ortaya atılan her rakam sadece spekülasyon olarak kalacak. Şirket hala donanımı üzerinde çalışıyor ve bileşenler sistemin maliyetini belirlemede ana faktör olacak.
Sony en son PS4'ü Xbox One'dan 100 dolar daha ucuz açıklayarak daha 399 dolardan piyasaya sürmüştü. Daha yüksek fiyatlı olmasının sebebi büyük ölçüde 2. nesil Kinect sensörünün dahil edilmesiydi. Ondan önceki nesilde ise tam tersi olmuştu ve PS3 499 dolarlık fiyatıyla Xbox 360'tan 100 dolar daha pahalıydı. Mark Cerny yeni PS5 konsolunun gelişmiş özelliklerinin ışığında, şirketin çekici bir fiyat düşündüğünü söyledi.
Bu noktada PS5 ve Scarlett donanım bileşenleri ve yetenekleri söz konusu olduğunda aynı temellerde. Belki fiyatlar arasında da fark olmaz ve eşit şartlarda rekabet ederler.
PS5 hangi oyunlarla gelecek?
Ne Sony, ne de herhangi bir 3. taraf yayıncı bir sonraki PlayStation için geliştirilmekte olan herhangi bir oyunu duyurmadı. Yine de The Last of Us Part 2, Death Stranding ve Ghost of Tsushima gibi yeni oyunların PS5'te yayınlanacağını düşünebiliriz. Ancak belki bu noktada geriye dönük uyumluluk da devreye girebilir. Yani bu köprünün ne şekilde bağlanacağı henüz net değil.
Sony'nin dahili stüdyoları yeni nesile geçişte kararlı bir şekilde çalışıyor. Özellikle şu anda geliştirilmekte olan yeni The Last of Us oyunu ve Ghost of Tsushima dışında kalan ekipler PlayStation 5'in lansman oyunları üzerinde çalışıyor olabilir. Bu noktada Guerrilla Games ve Horizon Zero Dawn için gelecek potansiyel devam oyunu dikkat çekiyor.
PS5 hakkında yakın gelecekte daha fazlası ortaya çıkacaktır. Sony'nin yeni konsolu için gelecek tüm haber ve içeriklere buradan erişebilirsiniz.