Haftanın Hubble Görüntüsü, Alışılmadık Bir Denizanası Galaksisini Gösteriyor
Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan bu haftaki görüntü, adını sudaki benzerliğinden alan alışılmadık bir gökada türünü gösteriyor. Bu gökada denizanası olarak kameralara yansıdı. Denizanası galaksisi JO206, aşağıda Hubble'ın Geniş Alan Kamerası 3 cihazı kullanılarak çekilmiş bir görüntüde gösterilmektedir. 700 milyon ışıkyılı uzaklıkta, Kova takımyıldızında yer alan bu galaksi görüntüsü, hem galaksinin parlak merkezini hem de sağ alta doğru uzanan uzun dallarını göstermektedir. Denizanası gökadalarına adlarını veren bu dallardır ve koç basıncı sıyırma adı verilen bir işlemle oluşurlar.
Hubble Uzay Teleskobundan bir gökada türü keşfedildi
Bir galaksi bir galaksi kümesinde hareket ettiğinde, sadece boş uzayda hareket etmez. Küme içi ortam olarak adlandırılan ve kümenin dışındaki çevreleyen alandan daha sıcak olan dağınık plazma gazı bulutları arasında hareket eder. Galaksi bu ortamda hareket ederken, gazı galaksinin dışına iten ve galaksinin ana gövdesinin arkasında uzun bir kuyruk oluşturmasına neden olan sürtünme yaratır. Bu kuyruklar, denizanası galaksisinin dallarıdır.
Hubble daha önce JO201 ve JW100 gibi bir dizi başka denizanası gökadasını yakalamıştı. Gökbilimciler yıldız oluşumunun bir galaksinin merkezinden uzakta gerçekleştiğinde nasıl farklı olabileceğini anlamak istediklerinden, kuyruklarındaki yüksek yıldız oluşum oranları nedeniyle bu galaksileri incelemek için genellikle Hubble kullanılır. Ancak, ister bir denizanası galaksisinin merkezinde, ister kuyruklarının kenarlarında meydana gelsin, sürecin çok benzer olduğu ortaya çıktı.
Hubble bilim adamları, "Denizanası galaksilerinin dokunaçları, gökbilimcilere, galaksinin ana diskinin etkisinden uzakta, aşırı koşullar altında yıldız oluşumunu incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor" diye yazıyor. "Şaşırtıcı bir şekilde Hubble, denizanası galaksilerinin disklerindeki yıldız oluşumu ile dokunaçlarındaki yıldız oluşumu arasında çarpıcı bir fark olmadığını ortaya çıkardı, bu da yeni oluşan yıldızların ortamının onların oluşumu üzerinde yalnızca küçük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor."