PlayStation 4 hacklendi: Korsan yazılım ve PS2 oyunları
Eski konsollardaki yapımların PlayStation 4'e gelişimi sonunda gerçekleşiyor ve bu da korsan yazılımın gelmesine ve Sony'nin modern konsolunda PS2 oyun kütüphanesini çalıştırabilmeyi sağlıyor oluyor.
Sistem yazılımı 4.05 ile çalışan konsollarlarda düşük seviyeli sistem erişimine izin veren bir açık keşfedildi. Konsolların açık pazarda çalışabilmesini sağlayabilecek güvenlik açığını otomatik olarak sınırlayan yazılım güncellemesi 4.06, Kasım 2016'da yayınlanmıştı.
Bununla birlikte bu açık yayınlandığından beri, Linux desteği gelmesi, FTP yoluyla sisteme tam kök erişimi ve geçmişe dönük oyun desteği sağlayan PS4HEN'in geçtiğimiz haftasonu gelişi de dahil olmak üzere bilgisayar korsanlarının çok sayıda etkinlik ve desteği vardı. Paket dosyalarının PS4'e kurulabileceği noktaya ulaşıldı ve oyunları kırmak için kullanılabilecek araçlar elde edildi. Bu araçlarla oyunlar, kırılan konsollara tekrar paketlenip yüklenebiliyor.
Geriye dönük oyunlara destek sağlandı!
PS4 için PS2 klasiklerini ters mühendislik yapmak için de çalışmalar yapıldı. Kullanıcıların kendi ISO dosyalarını özel olarak hazırlanmış paketlere entegre ederek hacklenmiş cihazlarda çalıştıran araçlar sağlandı. PlayStation 2 emülasyonu, PS2 klasiklerinin dosyalarına ve orijinal donanımda çalışan aynı koda kıyasla; 4 kat daha fazla çözünürlük artırma ve gelişmiş performans da içeren bir dizi ilginç özellik barındıran, sistem düzeyinde bir özellik (Yazının altında karşılaştırma videosu mevcut). Şimdiye kadar kullanıcıların kendi PS2 oyunlarını PlayStation 4'te çalıştırabilmesinin yolu yoktu. Sadece PlayStation Store'da az sayıda oyun bulunmakta.
PS2 oyunları için bildirilen testler, PS3'ün yazılım emülatöründe (örneğin Klonoa 2) çalıştırılamayan bazı oyunların PlayStation 4'te çalıştıklarını ortaya koydu. Elbette, deneyimsiz kişilerin elinde bu bir silah ve yanlış uygulamaların konsollara vereceği zararı unutmamak gerekir. Daha fazla açık ve saldırı ortaya çıktıkça, Sony düzeltmeye devam edecektir.
Kaynak: Eurogamer