Call of Duty: Black Ops 4 incelemesi: 3'ü bir arada!
Call of Duty: Black Ops 4 bu yılın en iddialı yapımlarından biri ve Activision'ın ileriye dönük hamlelerinden biri olmaya aday. Serinin yeni oyunu bu sefer aralarında sadece birkaç mekanik benzerlik bulunan 3 farklı moddan oluşuyor. Activision ve Treyarch, günümüzün modern oyun yönelimine yönelik yeni bir Call of Duty oyunu yapma fikriyle farklı modları bir araya getirdi. Uzun soluklu bir inceleme olacak ve hadi Call of Duty: Black Ops 4'e daha yakından bakalım.
Call of Duty: Black Ops 4: Çok Oyunculu
Call of Duty: Black Ops 4, Call of Duty çok oyunculu formatındaki en ilginç ve önemli değişikliklerin bazılarını, Activision'ın ve çeşitli stüdyoların on yıldan fazla süredir devam ettirdiği bir format haline getiriyor. Üç yıl önceki Black Ops 3'ten bu yana gördüğümüz en büyük değişim Operatörleri oyuna getirdi. Bu operatörler tuzak kurma, bölgeyi taramaya veya gökten bomba atar gibi zamanlanmış yetenekleri de yanında getiriyor.
Toplulukta operatörler biraz tartışmalı bir konu. Ama ben bu sistemi seviyorum. Operatör kabiliyetleri savaş alanında en iyi oyuncu olmayan oyunculara bile parlamaları için fırsat sunuyor. Ve Call of Duty: Black Ops 4 ile bu operatörler ikincil yeteneklerle genişletildi ve oyunculara takıma katkıda bulunmaları için daha fazla yol sundu.
Örneğin, Recon operatörü sensör dartlarını kullanarak dartın menzili içinde düşmanların olduğunu gösteriyor ve takım için radarda düşmanları görmek harika. Ayrıca Nomad köpek çağırabilirken, Torque mikrodalga tuzağıyla hasar verebiliyor. Battery ise seken bombalarıyla kaosu getirebiliyor.
Bir diğer büyük değişiklik de sağlığın artık bekleyerek otomatik yenilenememesi. Kendinizi maksimum sağlığa kavuşturmanın tek yolu sadece düğmeye basmak ve stim shot kullanmak. Call of Duty: Black Ops 4'te oyuncu seçiminin önemli hale geldiği başka bir durum daha. Daha önceki oyunlarda, ölüme yakın olduğunuzda, bir köşeye çekilip sağlığınızın dolmasını bekliyordunuz. Artık aksiyon halinde hızlıca sağlığınızı doldurup agresif bir şekilde savaşa devam edebiliyorsunuz.
Fakat üstesinden gelinmesi en zor değişiklik rakipleri öldürmenin zor olması. Her zaman Call of Duty'deki en güzel şeylerden biri taktiklerin ödüllendirmesiydi. Eğer bir takıma arkadan akıllıca saldırırsanız iki, üç hatta dört kill alabiliyordunuz. Kısa zaman, çok ölüm serinin anahtar özelliklerinden biriydi.
Silaha bağlı olarak, shotgun ya da keskin nişancı tüfeği kullanmadığınız sürece bir rakibi öldürmek için 4 ila 6 arasında atış yapmak gerekiyor. Önceki Call of Duty oyunlarıyla karşılaştırıldığında şarjör boşaltıp öldüremediğiniz sahneler sizi üzebilir.
Hardcore dışındaki modlarda uzun kill zamanlarıyla mücadele etmek için çözüm takım çalışması. Takım çalışması hedefleri çok daha hızlı bir şekilde indirmenizi sağlayacaktır. Ancak üç veya dört arkadaşla bir araya gelerek oynuyorsanız, benzer şekilde grup olarak giren insanlarla eşleşmeniz kaçınılmaz.
Kısaca Call of Duty: Black Ops 4 çok oyunculu modu, üzerinden çalışıp ustalaştırmayı gerektiriyor ve genellikle iyi oyuncular barındırıyor.
Blackout modu ile seriye Battle Royale geldi!
PUBG ve Fortnite'ın battle royale'de fırtınalar estirmesi büyük yayıncıların dikkatini çekti. Ancak Black Ops 4, Blackout ile PUBG / Fortnite taklidi bir oyun yerine battle royale türüne fantastik ve benzersiz deneyim sunuyor.
Spesifik özelliklerin ötesinde Blackout temelde klasik bir battle royale oyunu. Çok sayıda oyuncu toplanması gereken silah ve teçhizatlarla dolu bir haritaya paraşütle atlıyor ve son oyuncu ya da takım ayakta kalmak için rekabete girişiyor.
Öncelikle harita Blackout'un Call of Duty ile olan bağını gerçekten çok iyi yansıtıyor. Treyarch Blackout haritası için sıfırdan bölgeler yaratmak yerine önceki Black Ops oyunlarından çok oyunculu haritalar getirdi ve onları bütün olarak bir araya getirerek, battle royale için daha iyi bir uyum sağlamak için değiştirdi.
İlk Black Ops oyunundan Firing Range, Black Ops 2'den Cargo Docks ve ilk Nazi Zombies modundan gelen Asylum gibi bölgeler harita üzerinde yer alıyor. Ve evet, zombiler dünyanın ilginç bir PvE seviyesi ekleyen Asylum ile birlikte geliyor.
Bu bölgelerin veya değiştirilmiş versiyonlarının haritada kullanımı, oyundaki her şehre benzersiz bir his katmış. Tüm görüş hatları ve gözetleme açıları dikkatlice düşünülmüş ve kasıtlı olarak tasarlanmış gibi hissettiriyor; çünkü yıllar önce çok oyunculu haritalardı.
Blackout, Call of Duty'nin geçmişten bu güne geleneğiyle ağaçların ve taşların saklanarak uzun mesafede savaşma gibi geleneksel battle royale deneyimlerinden farklı. Tabiiki şehir şehir güvenli bölge kovalarken bazı istisnalar olmuyor değil.
Call of Duty: Black Ops 4 ile yenilenen silah mekaniğinin etkisi modu daha eğlenceli kılan özelliklerden biri. Tam da Call of Duty'den beklenen battle royale deneyimini sunuyor. Örneğin, rastgele mermi deseni yerine, her silahın kendine özgü ve tahmin edilebilir bir sprey modeli var. Bu da her silahı daha güvenilir hale getiriyor. Silahlara yapılan bu revizyon Blackout'ta uzun mesafelerde tutarlı bir şekilde kullanılabilir hale gelmesini sağlamış.
Blackout'da PUBG gibi battle royale oyunlarındaki hızlı ölümlerden ziyade vurulduğunuzda hemen hemen her zaman tepki vermek için zamanınız oluyor. Mermilerin havada uçuşmaya başladığı andan itibaren hayatta kalma gerginliğinden uzak ve çok daha hızlı bir tempoda çok yönlü bir deneyim sunuyor.
Call of Duty: Black Ops 4'ün battle royale modu diğer oyunların aksine erken erişim süreci geçirmedi ve nedenini gayet iyi gösteriyor. Kare hızı tutarlı, sunucu performansı iyi ve hareketin her anı pürüzsüz hissediliyor. Pencerelerden ya da yüksek bir yerden atlamak kayıplara neden olmuyor.
En büyük sorunlardan biri, etrafınızda bir oyuncu varken ya da binanın içindeyken gelen ayak seslerinin kestirilmesinin zor olması. Yine de Blackout teknik olarak etkileyici ve daha önemlisi, güvenilir.
Call of Duty: Black Ops 4'ün geneli gibi Blackout da yakın geçmişteki oyunlara göre daha yavaş ve taktiksel bir deneyim. Ama yine de, Call of Duty en hızlı battle royale oyunlarından birini sunuyor ve oyun büyük ölçüde tempoya odaklı.
Yeni, geliştirilmiş silah ve sağlık özellikleriyle Blackout'un benzersiz hız ve taktik kombinasyonu, olağanüstü bir battle royale deneyimi yaşatıyor.
Zombies
Yeni Call of Duty silahı düşmana doğrultup tetiği çektiğiniz basit bir FPS oyunundan çok daha fazlası. Serinin biraz daha karmaşık ve süslü bir versiyonu. Call of Duty: Black Ops 4'ün Zombies bölümü, birbirine bağlı sistemlerin, stratejilerin, hedeflerin ve engellerin bir arada olduğu, basit anlayışı ortadan kaldıran bir deneyim.
Paskalya yumurtaları
Call of Duty: Black Ops 4 paketi üç ana bölümden oluşuyor: çok oyunculu, battle royale ve zombi dalgalarına karşı kooperatif dört oyunculu bir savaş. İlk ikisinde rastgele oyuncular, arkadaşlar veya botlarla ekip halinde ve mümkün olduğunca uzun süre hayatta kalmaya çalışıyorum.
Zombiler artık yıllardır Call of Duty serisinin bir parçası oldu, Easter Egg'lerin sayısı ve popülaritesi gözle görülür şekilde arttı. Black Ops 4'ün olmayan tek oyunculu campaign modunun yerinde oturuyor.
Zombies modunda her biri bir hikaye anlatan, ulaşılması gereken hedeflere sahip temel karakterlere sahip üç harita var.
Haritalardan biri Call of Duty: Black Ops 2'den bir remake. Askeri ofislerin ve hapishane hücrelerinin yer aldığı standart birinci şahıs nişancı oynanış. Dosya dolapları ve mutfakların küçük dünyası, Black Ops serisinin hala savaşın gerçek dünyasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu hatırlatıyor.
Diğer iki harita ise daha renkli ve Call of Duty'nin geldiği yeri, cesur hikayelerden nasıl tuhaf gizemli turlara dönüştüğünü açığa çıkarıyorlar. Biri Roma'da gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Kolezyum'da geçiyor, diğeri ise cadıların antik anıtlarını ve Tomb Raider tarzı yer altı odalarını bir araya getiriyor.
Titanik Mücadelesi
Titanik'in güvertesinde dandik tabancayla başlıyorsunuz. İlk zombi dalgası temel atış eğitimi gibi sunuluyor, ama aynı zamanda zombilerin her yönden geldiği gerçeği de yüzümüze vuruluyor. Böylece takım arkadaşlarınızla birbirinizin arkasını kolluyorsunuz ve PvE'lerin heyecan verici kısmı da bu oluyor.
Zombilere ateş ederek puan kazanıyorsunuz ve bunları silah satın almak için kullanıyorsunuz. Kazanma noktaları ilerlemenin merkezi, çünkü haritada yeni alanların kilidini açarak, daha iyi silahlar, yükseltme istasyonları, hedefler ve Paskalya yumurtaları avlamaya gitmenize izin veriyor.
Sonraki zombi dalgaları, daha fazla yoğunluk ve zorluk derecesine sahip. Boss'ların her biri zamanla daha özgün ve güçlü silahlar kullanıyor. Takım oyununun ne kadar önemli olduğunu belirtmeme gerek olmadığını düşünüyorum. Titanik'te ilerlerken zarif balo salonlarına, lüks olmayan kamaralara ve sular altında kalan motor odalarına rastlıyorsunuz.
Çeşitli potansiyel güçlendirme ve perk'ler de bulunabiliyor. Bunlar arasında cephane doldurma, tüm düşmanları öldüren bir bomba, iki kat puan ya da tek vuruşta öldürme gibi özellikler yer alıyor. Yeni silahlar ve cephane; rastgele bir silahı ortaya çıkaran, bazen üst düzey bir silah vere sihirli bir kutu ile sağlanıyor.
Sınıflar, perk'ler tarafından tanımlanıyor ve paket olarak geliyor, ya da oyun stilinize göre kendiniz seçebiliyorsunuz. Kendinize geçici güçler vermek için kullandığınız iksirler de var. Ayrıca ikincil mega silahlarınız çok etkili olsalar da, uzun bekleme süreleri var.
Call of Duty: Black Ops 4'te Zombiler özellikle beklenmedik yerlerde ortaya çıktığında ürkütücüler. Ama çoğunlukla gösterinizin bir parçası oluyorlar. Ekip arkadaşlarınızdan oluşan dört oynanabilir karakter beklentilerinizi ve korkunun dozajını artırabiliyor. Ancak kesin olan şu ki, bu oyunda önemli olan hikaye, silah, grup stratejisi ve yükseltme satın alma gibi şeyler önemli.
Zombies modu Normal ayarda bile son derece zor. Acemi olarak başlamak için bile yetenekli oyuncular gerektiriyor. Daha zor olan ayarlar gerçekten hayatı aksiyon filmi gibi olan adrenalin tutkunları için olmalı.
Ayrıca Editör'de, kendiniz ve arkadaşlarımız için daha fazla sağlık, daha iyi silahlar, daha az düşman olan oyunlar yaratabilirsiniz.
Call of Duty: Black Ops 4'ün Zombies modu iyi işliyor. Bu gürültülü, korkulu ve bazen de gülünç bir macera. Ancak kooperatif bir deneyim isterseniz, evet o da oyunda mevcut.
Sonuç:
Call of Duty: Black Ops 4 aslında üç oyuna sahip bir paket ve her biri kendi türünde ortalamanın üzerinde. Blackout ise seride bir devrim denebilir. Tek oyunculu mod ya da çevrimdışı içeri olmayacağı söylendiğinde hepimiz şaşırsak da, Treyarch bu boşluğu gayet de başarılı şekilde doldurmuş.
Oyun modları sürekli destekleniyor, güncelleniyor ve dengeleniyor. Galiba Activision bu deneysel paketi başarıyla sunmayı başardı. Göze çarpan en büyük negatif etki Call of Duty: Black Ops 4'ün fiyatları. Gerçekten oyun, alırken hevesinizi kursağınıza dizebilecek fiyatlarla satışa sunuldu. Değer mi, bilinmez...
PlayStation Store'da Call of Duty: Black Ops 4 Standart Sürüm 469 TL'den satışa sunulurken, Call of Duty: Black Ops 4 Digital Deluxe Sürüm 669 TL ve Call of Duty: Black Ops 4 Digital Deluxe Enhanced Sürümü ise 869 TL gibi astronomik bir fiyatla yer alıyor. Satın olmak için PlayStation Store sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.