Hizmet Sektöründe İstihdam Rekoru

Hizmet Sektöründe İstihdam Rekoru
Türkiye İstatistik Kurumu hizmet sektörü istihdam raporuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, belirli sektörlerde istihdam rekoru kırıldı. İşte haberin detayları…

Türkiye’de hizmet alanında çalışan meslek gruplarından bazıları rekor ücretli çalışan sayısıyla dikkat çekti. TÜİK verilerine göre, Haziran 2024’teki ücretli çalışan sayısı, 1 milyon 370 bin kişi olarak kaydedildi. İstihdamda artış görülen sektörler konaklama ve yiyecek hizmeti olarak biliniyor.

TÜİK, Türkiye’deki ücretli çalışan sayısının, hizmet sektöründe artışa geçtiğini açıkladı. Yapılan derleme kapsamında, geçen sene haziran verilerine göre bu yılda belirgin bir artış gözleniyor. Karşılaştırmalı haziran ayı verileri kapsamında, yaklaşık 500 bini aşan istihdam rakamları görülüyor. Bu sene 15 milyon 601 bin 522 olan istihdam sayısı geçen sene 15 milyon 83 bin civarındaydı.

Senenin ilk aylarından itibaren hizmet ile ilgili meslekler arasındaki konaklama ve yiyecek kategorisinde artış gözleniyor. Bu artış, 2024 yılı mayıs ve haziran aylarında ise rekor seviyelere çıkıyor.

İstihdam rakamları, geçen sene 1 milyon 89 bin 256 iken, bu yıl ciddi bir artış yaşadı. Bu senenin ilk ayında 1 milyon 82 bin 554 kişilik hizmet sektörü istihdamı kaydedildi. İlerleyen aylarda, mayısta, 1 milyon 312 bin 342 seviyesi görüldü. Geçen senenin rakamlarına göre yaşanan bu artış, %8,4 oranında gerçekleşti.

Artışın Sürmesi Bekleniyor

İstihdam süreçlerine yönelik araştırma yapan danışmanlık firmaları, bu sene ve gelecek yıllarda artış beklediklerini söylüyor. Hizmet sektörü alt dalları arasındaki konaklama ve yiyecekte açık iş ilanları yüksek olduğundan, artış sürüyor. İstihdam açıklarının kapatılması, bir anlamda sektörün temel ihtiyacına da dönüşmüş durumda. Konaklama ve yiyecek sektörü, Türkiye ekonomisi bakımından da son derece önemli iş kolları…

Turizmin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Türkiye, konaklama ve yiyecek sektöründe eleman açığı yaşıyor. Bu da istihdama girmesi gereken ücretli çalışan sayısının artışı anlamına geliyor. Turizm sektörünün döviz getirici özelliği de düşünüldüğünde, para biriminin değer kazanması için hizmet sektörüne ayrıca önem vermek gerekiyor. Bu alandaki nitelikli ve deneyimi olan personeller için gelecek dönemlerde yeni gelişmeleri beklemek mümkün.

Hizmet Sektörü Döviz Baskısını Azaltıyor

Türkiye’de hizmet sektörü döviz baskısını azaltıcı etkisiyle fark yaratan sonuçlar sağlıyor. Döviz kurundaki süren yükseliş ve yerli paranın değer kaybetmesi çözüm arayışını da beraberinde getiriyor. Tam da bu noktada hizmet sektörü, temel bir ihtiyacı karşılar nitelikte. Konaklama be yiyecek sektörleri, ciddi bir döviz getiri kapasitesi olduğu için, bu alandaki istihdam artışını da beraberinde getiriyor.

Cari açık bakımından değerlendirme yapan sektör danışmanları, istihdamın daha da artması gerektiğini vurguluyor. Döviz geliri arttıkça, kur baskısı da azalmış oluyor. Turizm sektörünü tüm ülke genelinde yaymaya faydalı olabilecek istihdam politikalarının artması bekleniyor.

Döviz ile ihraç ürünleri birbiriyle karşılaştırmamakta fayda var. Çünkü döviz getirisinin yüksek olması ile ihraç ürünlerin fazla olması farklı etki yapabiliyor. Gelişmekte olan ekonomisi olan Türkiye için, henüz yerli ekonominin tam olarak etkisi olduğunu söylemek zor görünüyor.

Turizm İstihdamı Çoğalacak

Ekonomik gelişmeleri daha sağlam temellere dayanan ülkelerde döviz endişesi de bulunmuyor. Çünkü ürünlerdeki yerli üretim ve tüketim piyasası, gelişmiş ülkelerin kendi halklarına yetiyor. Bu nedenle nakit akışının hizmet sektöründeki etkisi, önemli bir yere sahip. Turizm gelirlerinin artışı ve hizmet faaliyetlerine balı istihdam artışı, her anlamda ekonomik destek sunuyor.

Turizm alanındaki istihdam artışı bir anlamda yurt dışı gelirindeki niteliği artırıyor. Hizmeti maliyet değerinden yukarıda satan hizmet sektörü çalışanları büyük açıkları kapatma kapasitesi taşıyor.